28.11.15

Noor Eesti Kunst Saksamaal vol 2: Paper Jam

Nagu juba eelmises postituses mainitud, siis olude sunnil pidin Saksamaal organiseerima veel ühe näituse ja nagu ikka tavaliselt on, siis need kiirelt improviseeritud asjad kipuvad eriti head välja kukkuma.

Kui selgus, et näituseruumi alla kahe nädala rentida ei saa, Eestist toodud maalid pidid aga nädala möödudes tagasi koju rändama, oli plaan, et landkunstleben. e.V. tavapärane disainierite tiim mõtleb selleks teiseks nädalaks midagi toredat välja.

Novembri alguses selgus aga, et see mõte ei saa ajapuuduse tõttu kuidagi teostatud. Jube kahju oleks olnud aga ruumi lihtsalt raisku lasta. Edasine mõttekäik oli suht lihtne - mu õde Maarja tuleb ka Saksamaale, tema töötab Trükimuuseumis (kellega me ikka hea meelega oleme koostööd teinud) - aga teeme siis Trükimuuseumi näituse. Nad teevad ägedaid märkmike - aga teeks siis müüginäituse. Sealt edasi laienes teema üldisemalt paberikunstile ja seega sobis sinna juurde ka weLOOVorigami. Järgmine mõte oli aga, et meil on kohaliku omatoodanguna eriti toredaid väikeseid moose, need tuli ka muidugi näitusele müüki panna.


Tavapärasest lihtsamal tekkis ka näituse nimi - Paper Jam - noh, et paber ja moos ning paberiummistus jne ... mõistad? :D

Niisiis olid otsused langetatud, edasi pidi need ka siis muidugi ellu viima. Mina arendasin konseptsiooni, kirjutasin saksakeelseid tekste jmt, Maarja asus aga usinalt märkmikke tegema. Lisaks otsis ta välja mõned toredad Trükimuuseumi plakatid ja trükkis ka näituse jaoks ise reklaammaterjalid.

Eksponeeritav kraam sai koos eelneva näituse maalidega teele saadetud, plakatirulliga saabus Maarja mõned päevad hiljem. Peale väsitavat esimest näitusenädalat, asusime ühel tuulisel laupäevahommikul koos järgmist näitust üles panema. Ka ülespanek oli paras improvisatsioon, kuid ma jäin tulemusega väga rahule. Kohe akna alla sai paigutatud laud näidistega, mis nii mõnegi mööda ruttava kohaliku hoogu maha võttis.


Kui muidu mõlema näituse kokkuvõtteks saab öelda, et Fürstenwalde just ei ole pungil meie sihtrühmast, siis need, kes sisse astusid, olid vaimustuses ja tänulikud, et ka väikelinna veidi kunsti toodud sai. Seega jätsid 'weLOOVexhibition' kaks näitusprojekti kohalikele kunsti- ja disainihuvilistele uue emotsiooni, mis ju ongi minu ja ehk üldisemalt kunsti peamine eesmärk.


No comments:

Post a Comment