8.6.10

Maarja Puistaja „Kusija suu pihta ei lööda“

- Peldikukultuur
- Massipsühhoos
- Kultuurikiht
- Juhuslikkus
- Vahetu
- Aus
- Alateadvus
- Alkohol
- Ahelreaktsioon

Kõige paremad ideed pidid alati vetsus tulema! Selles on veendunud ka tualetiseintel olevaid vaimusünnitisi pildistanud Maarja Puistaja. Sel põhjusel mindigi, kõige labasem digiseebikarp käes, WC-de seinu pildistama sarnase juhuslikkuse ning spontaansusega, nagu on ka sealsed tekstid. Idee ei olnud teha fotokunsti, vaid tuua kitsaste ruumide seinte kultuurikiht laiema avalikkuse silme ette – kunst on juba tehtud.

See on kõige ehedam kunstivorm, mis ei taotle au ja kuulsust, ei ole ajendatud rahast.

„Ikka ja jälle on mind üllatanud inimeste vaimusünnitised, vahetud ideed, mis on erinevaid võimalusi kasutades jäädvustatud kõikvõimalikesse kohtadesse. Igal anonüümsel autoril on sõnum, mida ta on tahtnud ka teistega jagada kasutades selleks ühiskondlikku ruumi jäädes ise siiski anonüümseks.“

Kunstnikul jäi aga siiski lahtiseid küsimusi ja mõtteainet: Kust tulevad kirjutusvahendid? Miks võtta wc-sse kaasa üldse mingisugune kirjapulk? Kas idee end välja elada peldiku seinal tekib juba enne - lauas õlut rüübates? Kõik tugevad emotsioonid, nagu viha, pettumus, armastus, rõõm, leiavad endale sageli koha ka wc seinal. Iga sõnum märgib mingit väga konkreetset hetke, tunnet. Kui kõik antud hetkega seotud mittemateriaalne on juba tuhmunud, siis märge seinal jääb muutumatuks.

Sõnumid on suunatud sageli konkreetsetele isikutele kuid selle päralejõudmine on siiski küsitav. See on nagu aadressita ümbrik, millele on kirjutatud vaid saaja eesnimi.

Ehk keegi saab temale mõeldud sõnumi kätte läbi selle näituse.

Näitus on avatud 8. kuni 22. juuni.

Koos kõigi osalistega tähistame näitust reedel, 11. juunil kell 18:00 ... tule ka :)

No comments:

Post a Comment