28.12.11

"Öö magab päeval ja päev magab öösel"

29. detsembril saab LOOV galeriis näha eelviimast ühepäevast näitust - Andre Saviaugu personaalnäitust “Öö magab päeval ja päev magab öösel”.

Galerii müügiruumis esimestest päevadest saati esindatud olnud kunstnik leiab lõpuks oma tee näitusesaali. See näitus on ühtlasi ka LOOV galerii siinsetes ruumides viimaseks noore kunstniku personaalnäituseks.

Näitusel ei ole sügavat kunstniku poolt ette antud sõnumit, nagu üldiselt näitustel moes on. See on lihtsalt näitus Helenile. Ka peakiri tuli lapse suust ja lapsed teavad.

Me ei tea, mis öö teeb siis, kui teda ei ole. Me ei näe seda, siis võib ta teha ükskõik mida. Ilmselt öö magab, sest puhata on ka vaja.

Näitus sobib ideaalselt praegusesse hetke. Sellel Loov galerii kõige tihedamal nädalal muutuvad päevad märkamatult öödeks ja ööd päevadeks. Talvise pööripäeva järgsel ajal, kui öö uneaeg muutub taas aina lühemaks, pannakse LOOV galeriis näitusi üles öösiti, et neid päeval koos külastajatega nautida.

Näitus on avatud neljapäeval, 29. detsembril kell 11-19.

27.12.11

Sille Sikmann "Rännaku algus"

Loov galerii ühepäevaste näituste sarjas saab 28.detsembril näha Sille Sikmanni meeste kingakollektsiooni näitust ja esitlust “Rännaku algus”.

Esitlusele tuleb meeste kingakollektsioon nimega "Charmer", mis valmis 2011 aasta Erasmuse suvepraktika raames Ungaris Budapestis kingadisaineri Anna Zaboeva juures. Lisana toimub kell 17 kollektsiooni presentatsioon ning sissejuhatus Sille loodava brändi tuleviku plaanidest.

Oma soovi osaleda Loov galerii viimaste ühepäeva- ehk äkknäituste projektis kirjeldab Sille kui võimalust esemeid esitleda sellisena, et see oleks kunstipärane, kuid samas ka praktilise ja vajaliku sisuga toodete endi jaoks. “Näituse inspiratsiooniks oli suvel Ungaris praktikal kogetu, kus disainer Anna Zaboeva kingapoes toimus iga kuu mõni omamoodi esitlus ja just eesmärgiga erineda ning teha natuke teistmoodi kui on harjutud tegema. Nõnda teen seekord minagi,” ütleb Sille.

Sille Sikmann on Tartu Kõrgema Kunstikooli nahadisaini IV kursuse tudeng, ta on osalenud nii maali- kui erialastel grupinäitustel. “Rännaku algus” on Sille esimene isikunäitus nahadisainerina. Ta on läbinud Tartu Loomemajanduskeskuse eelinkubatsiooni ning peale kooli lõppu plaanib luua meeste kinga ja aksessuaari brändi.

“Rännaku algus” on avatud 28.detsembril kell 11-19, kollektsiooni esitlus toimub kell 17:00

26.12.11

müra2000 “Asitõendid”

27. detsembril teeb Loov galerii algust oma neli päeva kestva näituste maratoniga, kus iga päev saab seintel näha uue kunstniku väljapanekut.

Esimesena astub külastajate ette staažikas, kuid väheaktiivne tänavakunstnik ja šabloonientusiast müra2000 näitusega “Asitõendid”. Puistates üheks päevaks Loov galerii külastaja ette peaaegu kogu kapi sisu nagu meeleheitel inimene psühhiaatrile oma eluloo.

“See on näitus, millel pole kokkuvõtet, korrastatust, süsteemi ega isegi kunstnikku. Vahendikeskne väljapanek, mis kujutab trafaretikujutise papist negatiivi kaunidust, koliseva värvipurgi lummavust ning kriipivaid kinnisideid.”

müra2000 sündis eelnevast grafitihuvist aastal 2005, esimesed shabloonid juba varem. “Asitõendid” on kunstniku esimese personaalväljapanek, mis sobitub hästi ühepäevanäituste ideega. Seni ainuke näituselosalemine oli 2006 aasta suvel kultuuritehase Polymer ruumides olnud kunstiakadeemia tudengite Edgar Savisaart portreteerival grupinäitusel "Lihased tulevad ja lähevad, pekk on igavene", kuhu kunstnik viis etteteatamata ka enda temaatilise töö.

Müra 2000 on jätnud teoseid tänavale inimestele üleskorjamiseks ning tema grafitit iseloomustab pikk planeerimine- sobivad seinad lõhutakse ennem kui idee piisavalt küpsenud.

“Asitõendid” on Loov galeriis avatud 27.detsembril kell 11-19.

24.12.11

Uudiskiri: Detsember vol.2

On alanud Loov galerii pisike jõulupuhkus isetehtud piparkookide ja hõõgveiniga ja nagu lubatud on nüüd ka aeg uudiskirja järjele. Juba 27. hommikul oleme jälle galeriis platsis ja algab meie "4 päeva - 4 näitust" maraton, mis sisaldab all olevat.

Koos sellega tutvutame aga ka LOOV uut logo, mis nüüd veel mõned päevad sisaldab liidest galerii, tulevikus aga ka kõike muud, millega tegeleda kavatseme. Esmaspäeval saavad ka kured endale we LOOV origami märgi ja tulevikus ilmub meie uut punast logo veel, tasub silmad lahti hoida.

Näitused aga tulevad sellised:

müra2000 “Asitõendid”
27. detsembril puistab staažikas, kuid väheaktiivne tänavakunstnik ja šabloonientusiast müra2000 üheks päevaks loov galerii külastaja ette peaaegu kogu kapi sisu nagu meeleheitel inimene psühhiaatrile. Pole kokkuvõtet, korrastatust, süsteemi ega isegi kunstnikku. See on vahendikeskne väljapanek, mis kujutab trafaretikujutise papist negatiivi kaunidust, koliseva värvipurgi lummavust ning kriipivaid kinnisideid.

Sille Sikmann “Rännaku algus”

28.detsembril toimub Tartu Kõrgema Kunstikooli nahadisaini IV kursuse tudengi 2011 aasta Erasmuse suvepraktika raames valminud meeste kingakollektsiooni "Charmer" näitus/esitls. Kollektsioon valmis Ungaris Budapestis kingadisaineri Anna Zaboeva juures.

Andre Saviauk “Öö magab päeval ja päev magab öösel”
Müügigalerii kõige paremini müüva noore kunstniku personaalnäitus, kus saab töid nii vaadata kui ka osta. Osa maalidest on varem poes müügis olnud, lisandunud on aga ka uusi, seni nägemata maale. Andre maalid on olnud galeriis kõige esimesest avatud oleku päevast saati ja jäävad ka viimase päevani.

LOOV galerii lõpunäitus #50
Kokkuvõte galerii tegevusest, kus käe saab külge panna igaüks, kes tunneb vajadust ja soovi jätta oma märk galerii ajalukku.

Loov galerii soovib kõikidele sõpradele ilusaid ja loovaid pühi! Näeme uuel nädalal :)

22.12.11

Loomemajanduskeskuse esimene vilistlane

Täna aga läks Tartu Loomemajanduskeskusest teele selline pressiteade (millele järgnes ka väike raadiointervjuu, mida ehk peatselt kuuleb):

30. detsembril paneb Tartu Loomemajanduskeskuses kaks aastat tegutsenud Loov galerii oma uksed Kalevi 13 hoones kinni ja alustab 2012. aastal esimese loomemajanduskeskuse vilistlasena nn iseseisvat elu. Galerii juht Helen Puistaja jätkab Loov kaubamärgi all tegevust kunstimänedžerina.

Loov galerii on esimene ettevõte, kes on täismahus läbinud Tartu loomemajanduskeskuse kaheaastase inkubatsiooniperioodi ja alustab tegevust väljaspool loomemajanduskeskuse toetavat keskkonda.

Loov galerii korraldas kahe aasta jooksul 50 näitust, millest paljud on olnud noorte kunstnike esimesed personaalnäitused. Lisaks on Loov galerii korraldanud rohkelt õpitubasid ning olnud disainituru „Kellawärk“ ja ehtefestivali „Ilu asi“ üks korraldajaid.

Loov galerii juht Helen Puistaja peab loomemajanduskeskuses oldud ajale tagasi vaadates kõige väärtuslikumaks suure tutvuste pagasi tekkimist, koostööpartnerite leidmist oma majast ning lihtsalt väga positiivset õhkkonda. „On olnud häid aegu ja ka halvemaid, on olnud ebaõnnestumisi ja nuttu-hala. Sellest kõigest on aga lihtsam välja tulla, kui saad lisaks inkubaatori töötajatele abi ka teistelt ettevõtetelt.“

Loomemajanduskeskuse juhi Raul Oreškini sõnul on Helen Puistaja loomemajanduskeskuses oldud aja jooksul väga palju arenenud. „Vaba mõtlemisega fantaasiarikkast kunstitudengist on saanud tõsiseltvõetav loomeettevõtja, kellel on teadmised oma tugevustest, oskused ideid ellu rakendada ja imepärane anne koondada enda ümber inimesi ning luua võrgustikke. Loov galerii eriline tugevus on Tartu noorte kunstnike koondamine ja nende esindamine, samuti oskus kasutada edukalt erinevaid sotsiaalmeedia vahendeid. Me jääme põnevusega jälgima oma esimese vilistlase edasist käekäiku,“ sõnas Oreškin.

Helen Puistaja sõnul on tal kavas tegeleda edasi näituste, kunsti- ja disainiürituste ning õpitubade korraldamise ning ehete valmistamisega.

Oma tegevuse 2011. aastal lõpetab Loov galerii nelja ühepäevanäitusega.
• 27. detsembril puistab staažikas, kuid väheaktiivne tänavakunstnik ja šabloonientusiast müra2000 üheks päevaks Loov galerii külastaja ette peaaegu kogu kapi sisu nagu meeleheitel inimene psühhiaatrile. Pole kokkuvõtet, korrastatust, süsteemi ega isegi kunstnikku.
• 28. detsembril toimub Sille Sikmanni näitus "Rännaku algus". See on Tartu Kõrgema Kunstikooli nahadisaini IV kursuse tudengi 2011. aasta Erasmuse suvepraktika raames valminud meeste kingakollektsiooni näitus.
• 29. detsembril Andre Saviaugu näitus "Öö magab päeval ja päev magab öösel". See on galeriis kõige paremini müüva noore kunstniku personaalnäitus, kus saab näha ja ka osta viimaste aastate jooksul valminud maale.
• 30. detsembril toimub Loov galerii lõpunäitus, kus tehakse kokkuvõte galerii tegevusest. Käe saab külge panna igaüks, kes tunneb vajadust ja soovi jätta oma märk galerii ajalukku.

*Pildi tegi Ahto Sooaru, kui mina olin Tallinnas koolis ja minu toolil istus Lilian :)

21.12.11

Jõulueelne galerii

Vahepeal tehti meie majadele fotokaga ring peale, peatus tehti ka galeriis ja tulemus selline:




Kõiki pilte saab näha meie FB lehel ja teiste ettevõtete omi omakorda nende FB lehtedel- vaata nt Mikser Disain ja Disainimaja.

Jäädvustajaks oli Gabriela Liivamägi.

16.12.11

Mariliin Kindsiko "Sinised jõulud"

Esmaspäeval, 19.detsembril kell 17.00 avame Mariliin Kindsiko maalitud portselani näituse "Sinised jõulud"

Esimest korda saab näha väikest valikut Mariliin Kindsiko sinist maalitud portselani näitusel. Selleks jõuluks lähevad Loovgalerii viimaseks näituseks lauale uhked sinised kaladega nõud. Seni on kunstnik oma siniseid kalakruuse ja vaagnaid müünud käest-kätte.

Kunstniku sõnul on ta kõige rohkem maalinud siniseid kaladega kruuse, aga tegelikult oli esimene kalakruus hoopis punane ja kingituseks sõbranna isale. Kuna punane värv oli kallis siis sündisid järgmised kruusid sinise värviga, mida tol hetkel sai osta odavama hinnaga, kuni see otsa sai. Just nimelt see sinine türkiisvärv. Paar aastat otsis kunstnik oma värvi ning lõpuks leidis Soomest laojääkidest viimased 2 kg. Portselanimaali värvid on harilikult pakitud paarigrammistesse purkidesse ning seda kulub vähe.

Sinised kalakruusid on rõõmu toonud paljudele, kes tunnevad humoorikates kalade näoilmetes ja lõbusates tekstides kruusil ära iseend või otsivad tabavat kinki sõbrale. Üks noor naine käib kunstnikult igal aastal Hansalaada ajal uut kruusi ostmas ning ütleb, et need kruusid on talle mõjunud ettekuulutusena tulevaks aastaks. Nii on, naljaga pooleks, valitud kruus talle ette ennustanud karjääri, abikaasat ja lapsi.

Igatahes on Mariliini sinine portselan toonud rõõmu paljudesse kodudesse ja teeb seda veel mõni aeg, sest natuke on veel värvi maalimiseks.

Näitus jääb avatuks kuni 23.detsember kell 15

12.12.11

Taskus

Tänasest reedeni oleme oma poega päeva teise poole, ehk 15-19 Tasku keskuses. Täpsemalt loe LMK lehel!

Hedviga Disainimajast jõudis juba pilte ka teha ...



... Raul samuti ...

7.12.11

Bach Babach „Minu kuldlõiked“

Tuntud grafitikunstnik Bach Babach esitleb Loov galeriis õrnema soo ilu

9. detsembril kell 19 avatakse Loov galeriis (Kalevi 13) Tartu legendaarse grafitikunstniku Bach Babachi näitus "Minu kuldlõiked", mis koosneb kunstniku aerograafilistest maalidest, millel on kujutatud õrnema soo esindajate ilu.

Bach Babach ise ütleb: "Olen naise ilu alati väga kõrgelt hinnanud. Kui küsite, kas see teema tuleb minu varasest keskeakriisist, siis vastan, et see kriis sai alguse juba varases teismeliseeas." Värvidest eelistab kunstnik must-valget, mis jätab rohkem ruumi vormidele.

Loov galerii galerist Helen Puistaja rõõmustab Loov galerii esimese aerograafinäituse üle. "See oleks peaaegu olemata jäänud, kuna Bach sai oma suureks kurbuseks meie galerii peatsest sulgemisest teada alles siis, kui näitused juba paigas olid. Õnneks tekkis siiski aeg tema näituse jaoks, mida juba väga paljud põnevusega ootavad."

Kristjan Bachman alias Bach Babach on üks esimesi grafitikunstnikke 1990ndatel Eestis ja hip-hop kultuuri arendaja. Ta on osalenud mitmetel grafitivõistlustel, korraldanud koolides ja üle-eestilistel messidel erinevaid töötubasid ning koolitusi. Praegu on ta rohkem keskendunud šabloontehnikale ja aerograafilistele maalidele. Ta on lõpetanud Tartu Kunstikooli ja Tartu Kõrgema Kunstikooli ning on hetkel Tartu Kõrgema Kunstikooli lektor.

"Minu kuldlõiked" on Bach Babachi esimene isikunäitus.

Vaata ka FB eventi!

Näituse korraldusel on abiks:

Näitus jääb avatuks 16.detsembrini.

6.12.11

Kellawärk 2011

Alustame algusest ... 2010 aastal hakkasime loomekas korraldama disainiturgu, varakult alustasime, aga kuidagi ei saanud käima ... lõpuks oli üks koosolek meie kohvikus, mäletan väga hästi, kui kõlas lause sisuga - Helen, sa oled nüüd projektijuht. Nii siis oli ja kiiruga sai see asi kokku pandud ning need ideed, mis sel hetkel head tundusid, said ellu viidud.

Õnnestus, müüjad olid rõõmsad, külastajad ka. Koos oli meil ääretult vahva päev.

Sel aastal hakkas ka taas varakult meenuma, et oleks vaja üks üritus ära teha. Seega me koos Mikseriga selle asja ette võtsime. Et see muidugi juba tradistsiooniks pidi saama, siis ka seekord lükkus sujuvalt kõik suht viimasele hetkele. Lõikumise ja keepimisega alustasid Maria ja Lauri küll juba varakult, sest see oli teada, et see aasta tuleb visuaal.... noh, kiiksuga :)

TajuRuum aitas ka kaasa ja nii see hiigelpõder ja muu tore valmis sai.

Samal ajal tõttas mulle müüjate otsingul appi Hedviga Disainimajast ja kahepeal oleme 22 kunstniku kokku ajanud, kelle loomingut juba laupäeval imetleda saab. Nüüdseks on ka kõik muu paika loksumas ja üks tore päev ees ootamas.

Erilise rõõmuga ootan Maitseelamuse koja soojaid jooke aga ka muusikalisi üllatusi, mis see aasta ka majast välja laienevad. Kohal on ka eelmisel aastal palju kiitust saanud DJ-d mõnusat meeleolu loomas.

Kuid mis siis üldse on Kellawärk - või miks ta on. Eks ta alguse sai meie maja veel varajases nooruses, kus siiski oli näha, et kõik meil juba kellawärgina tiksub, nüüdseks on meie masinavärk laienenud teise majja, juurde on tulnud uusi hammasrattaid ja kõik töötab hoogsalt edasi. Mõned mutrid, nagu ka mina, vahetuvad vahepeal välja. Neid meenutatakse heade sõnadega, aga süsteemid töötavad edasi uute osadega.

Jah nii on, väike filosoofia. Igaljuhul aga on Kellawärk minu viimane loomeka ühine üritus, mida siin majas korraldan ja loodan näha palju galerii sõpru ka kohal.

Piltidel Valeri Parhomenko pilt koos eelmise aasta lumekuhjade ja Jaan Sepa visuaaliga, Ahto Sooaru jäädvustus müüjate laualt ning Mikser Disaini loodud plakat selleks aastaks.

Näeme Kellawärgil 2011 - laupäeval, 10.detsemberil kell 11-17

5.12.11

Uudiskiri: Detsember 2011 vol.1

Novembri kuu algas uudiskirjaga ja rohkem seda kuud nagu ei olnudki, kadus kuhugi detsembri alguse taha peitu. Nüüd aga on märkamatult siis saabunud see galerii kõige viimane kuu ... ja oi kui palju meil veel tegemisi on. Seepärast kajastub ka selles uudiskirjas vaid osa selles, et infoüleküllust ei tekiks. Teine osa saab selgeks jõulude ajal.

Esmalt on aga järgnevate nädalate jooksul sellised plaanid ...

Tegemiste kalender:

Juba sel reedel, 9.detsembril kell 19:00 avame suurejooneliselt juba kaua tegutsenud Bach Babachi siiski alles esimese isikunäituse „Minu kuldlõiked“, kus saab näha aerograafiga tehtud naisfiguure.

Sellele kohe järgneval lauäeval, 10.detsembril toimub aga LMK disaniturg Kellawärk, mida vapralt korraldamas olen. Kellawärgil saab imetleda ja osta mitmete kunstnike loomingut ja osaleda töötubades. Täpsema info leiab: www.lmk.ee/kellawark2011 ning lähipäevil lisan ka blogisse pikema postituse selle senisest sünni- ja arenguloost.

*Mikser Disaini Maria tehtud pilt meie majade paberversioonidest ja lumistest katustest, millest tundub, et sel Kellawärgil vaid unistada saab.

12.-16. detsembril leiab meid aga Tasku keskusest, kus avame nädalaks koos Disanimaja ja LMK teiste ettevõtetega pop-up poe ja kohviku. Pood saavad olema avatud E-R 15-19. Tulge kindlasti vaatam, kuidas me Disainimajaga koos saame poe tekitatud - Soome Mardilaadal saime sellega koos (nagu pildilt näha) väga edukalt hakkama :)
*Selle tõttu on antud nädalal ka meie kohalik pood loomekas suletud kella 14-st.

Teisipäeval, 13.detsembril kell 18:00 – toimub Etnoehe ja Vanakaru koostöös Vaha nikerdamise töötuba.

Ja vahetult enne jõule, esmaspäeval 19.detsembril avame Mariliin Kindsiko keraamika näituse.

***

23. detsembril sulgeme kell 15:00 ja 24.kuni 26. detsember on galerii suletud - tõmbame korraks hinge, et siis 27ndast alates nelja päeva jooksul lõpetada suurejooneliselt galerii tegevus aadressil Kalevi 13 ja teha sissejuhatus meie tuleviku plaanidesse.

Uudiskirja vol. 2 tuleb siis kui aeg küps.
Stay tuned ;)